abortion_custom-a6638819dd95b3b495cf798e7351d859e6d73f28-s800-c85

Alabama zabranila pobačaj u svim fazama trudnoće

Republički Senat u Alabami glasao je za zabranu abortusa u bilo kojoj fazi trudnoće, uključujući i slučajeve silovanja ili incesta. Zakonom bi se osiguralo da se ljekari koji obavljaju abortuse mogu suočiti s kaznom do 99 godina zatvora.
Ovo je najstrožiji zakon o abortusu u Sjedinjenim Američkm Državama koji je izglasan sa 26 glasova za i 5 glasova protiv.

Prošli tjedan, Georgia je postala četvrta država koja je donijela takozvanu zabranu abortusa u 2019. godini, dok su Iowa i Sjeverna Dakota donijele slične zakone u prethodnim godinama.

Umjesto da provode strategiju koju su aktivisti protiv pobačaja preferirali u prošlosti, kao što je zabrana abortusa u kasnoj trudnoći, novi zakoni napisani su da zabrane praktično sve abortuse u državi.

Zakon koji je izglasan u Alabami je potpisala i guvernerka Kay Ivey. Inače, ona je do sada govorila kako je protivnica prava na abortus.

“Naš zakon kaže da je dijete u majčinoj utrobi osoba”, rekao je republikanac Terri Collins.

Burne su reakcije javnosti na uvođenje novog zakona u Alabami. Nacionalna organizacija za žene ove mjere nazvala je neustavnim tvrdeći kako političari koji se protive abortusu na ovaj način samo žele prikupljati svoje glasove na idućim izborima.
Demokratski senator Rodger Smitherman, kaže da žene moraju imati pravo da same odlučuju šta će raditi sa svojim tijelima.

“Djevojčici od 12 godina koja ostane trudna nakon silovanja na ovaj način poručujemo kako nema izbora”, istakao je Smitherman.

Poznata glumica i aktivistkinja za prava žena Alyssa Milano, također je nedavno pozvala sve žene na seksualni štrajk u znak protesta protiv zabrane abortusa.
Milano smatra kako žene ne trebaju imati odnose s partnerima sve dok im se ne vrati tjelesna autonomija.

“Naša prava na reprodukciju se brišu. Dok ne dobijemo zakonsku kontrolu nad vlastitim tijelima, mi jednostavno ne možemo riskirati trudnoću. Pridružite mi se tako što nećete imati seks dok ne dobijete tjelesnu autonomiju nazad”, napisala je Milano.

S druge strane, i druge američke države poput Georgije, Mississippija i Kentuckyja također su donijele novi zakon. Takozvani “račun srca” zabranjuje abortus nakon otkrivanja srčanog udara fetusa na ultrazvuku, što je oko šest sedmica od začeća, prije nego što mnoge žene znaju da su trudne. Zabranom pobačaja nakon toga, većina žena nema nikakvo pravo izbora da li zadržati trudnoću.

Zakoni o abortusu različiti su od države do države. U mnogima je abortus zabranjen u potpunosti, a u nekim zemljama smatra se legalnim do desete sedmice trudnoće, što je slučaj i u BiH.

Comments are closed