eobait1491821177062

3 greške koje nam uništavaju omiljene traperice

Traperice vječni komad,inventar gotovo svih ormara omiljeni su odjevni predmet kojeg bi se rijetko odrekli.Idealni su za kombiniranje,i spas su  kad mislimo da nemamo “ništa u ormaru”. Bez obzira koliko smo platili komad iz kojeg se praktički ne izvlačimo,vjerovatno svi želimo da potraje što duže. Kako bi u tome uspjeli prilikom kupnje i odražavanja svakako nekoliko stvari trebamo imati na umu. Otkrivamo vam koje su se greške vjerovatno svima dogodile i kako ih izbjeći.
1.Prečesto pranje traperica
Pravila oko pranja traperica su podijeljenja i dok neki stručnjaci tvrde kako “najvažniji” komad svih ormara,treba prati svaka 4 mjeseca,što zvuči ipak malo ekstremno drugi se slažu kako ih treba prati nakon nekoliko nošenja,ali nikako u prenatrpanoj mašini. Za hlače s puno elastina preporučuje se pranje nakon svakog nošenja,ali u hladnoj/mlakoj vodi i to s minimumom deterdženta koji čuva boju.
2.Nošenje sitnica po dzepovima
Ukoliko džepovi traperica “glume torbicu” pa u njima nosimo mobitel i razne druge sitnice,činimo dvije  greške. Osim što će taj dio traperica izgubiti oblik,može ostaviti i trajne tragove.Određena mjesta na džepovima će prilikom trenja izblijediti te na koncu i puknuti. I ako nam džepovi povremeno mogu poslužiti kao “čuvalice” mobitela i drugih stvarčica ovu naviku treba izbaciti,ako želite besprijekorne traperice.
3.Pogrešno tretiranje mrlja
Vjerovatno nam se svima u životu dogodilo da smo bar na jednim trapericama prilikom otklanjanja mrlja od kafe,masti,vina napravili još veću štetu.  Neprivlačna blijeda mrlja na tom mjestu je dokaz  nepravilnog tretiranja .Kako bi se uklonile mrlje najvažnije je brzo djelovati i ukoliko možete,ne ostavljajte da se osuši .Najbrži trik koji bih odmah mogao da upali je mješavina vode i soli. Kako bi traperice nježnije tretirali uzmite neku mekanu tkaninu namočite je u slanu vodu i lagano prelazite preko mrlje. Ukoliko vam na hlače padne neka masnoća probajte je prvo tretirati s puderom u prahu . Nanesite puder na mrlju,ostavite ga da djeluje nekoliko sati i trebao bi pokupiti masnoću. Nakon toga ga odstranite. Mozete staviti i deterdzent za suđe, na mekanu krpu stavite par kapi i malo vode i blagim pokretima kružite po mrlji. Nakon toga hlače potopite u mlakoj vodi kako bi se mrlja rastvorila i lakše odstranila.

Comments are closed