4g-mreza

4G mreža u BiH

Telekom operateri uvode superbrzi internet. Bosna i Hercegovina kao posljednja država u Evropi od danas ima 4G mrežu mobilnih komunikacija, moderni sistem prijema i slanja sadržaja posredstvom mobitela kroz unaprijeđeni sistem 4G Plus.

Prvi grad u kojem će se 4G Plus početi koristiti je Sarajevo, a ubrzo će to iskusiti i Mostar. Tokom poznatog velikog sajma, „BH Telecom“ pustit će 4G Plus signal i u najvećem gradu Hercegovine, Mostaru.

Najmanje 60 posto BiH će do kraja godine imati pokrivenost signalom 4G Plus.

Bosna i Hercegovina je uvođenjem 4G Plus mreže premostila dosadašnju zaostalost za ostalim evropskim državama, ali i došla korak bliže signalu 5G. Njega trenutno koriste samo stanovnici Južne Koreje, koja je u široku upotrebu ovu vrstu usluge pustila početkom ovog mjeseca.

Dozvole za korištenje radio-frekventnog spektra za pružanje elektronskih komunikacionih usluga putem mobilnih pristupnih sistema, odnosno 4G mreže, dodijeliće danas Regulatorna agencija za komunikacije.
Iz ove agencije najavljeno je da će dozvole uručiti predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić.

 

Licenca za 4G Plus za svakog od tri operatera košta 17,5 miliona KM.

U narednih pet godina 90 posto teritorije BiH mora biti pokriveno mrežom 4G Plus.

„BH Telecom“ od 2015. do 2017. godine u širenje mrežnih stanica investirao 340 miliona KM.

Comments are closed