7 opasnih stvari koje roditelji rade tijekom kupanja djece

Jako je lijepo gledati dijete dok uživa u mjehurićima sapunice i omiljenim igračkama. Ali postoji mnogo rizika koji su uključeni u tom procesu. 
1. Ostavljanje djeteta bez nadzora

Djecu treba stalno nadzirati, posebno tokom kupanja. Možda mislite da je uredu ostaviti dijete na minutu ili dvije, ali nije. “Čak i dijete od tri, četiri ili pet godina može se poskliznuti i udariti glavom, a ovisno o tome koliko je vode u kadi može se i utopiti. To je kao kad voze bicikl, nikad ne znate kada se nezgoda može dogoditi”.

2. Nepripremljenost

Jako je bitno sklonuti sve nepotrebne stvari prije kupanja. Također je bitno i pripremiti sve za kupanje, spužve, sapun, igračke, peškir,… da ne bismo morali napuštati prostoriju.

3. Zaboravljanje termometra za vodu

Bebe i mala djeca su osjetljivi na toplo i hladno. Treba biti oprezan i provjeriti temperaturu prije nego što dijete stavimo u vodu. “Uvijek provjerite vodu svojim laktom ili zglobom jer su ti dijelovi tijela osjetljiviji više nego vaši prsti”, kaže Phelps.”Kod većeg djeteta provjerite može li samo pustiti vodu, ako mogu budite oprezni”.

4. Kada puna tople vode

Za bebu je dovoljno pet centimetara vode u kadi. Za veće dijete dovoljno je najviše 12 centimetara. Budite oprezni jer kada napunjena do pola dovoljna je da se dijete utopi.

5. Kupanje bez podloge za kadu

Dno kade može biti sklisko, što je osobito opasno za mokru djecu. “Malena djeca se stalno vrpolje i mogu pasti, a kada postane još skliskija od sapuna. Imajte na umu i slavinu na koju se dijete može udariti”.

6. Previše sapuna u vodi

“Koristite jako nježne dječje sapune. Također nije potrebno puno sapuna. Bio sam iznenađen kako su moje četvero djece bili jako čisti s malo sapuna”, kaže Phelps. Također savjetuje da dijete operete sapunom tek na kraju kupanja kako ne bi sjedilo u takvoj vodi koja može smetati njihovoj koži.

7. Igračke, spužve i krpe za pranje ostavljene u vodi

Igračke u koje ulazi voda mogu predstavljati pravi rizik za djecu nakon nekoliko kupanja. Spužve ili krpa za pranje također mogu biti problematične stoga ih svakako objesite, često ih mijenjate i perite.

Comments are closed