111

Ako vaše tijelo ujutru radi ovih 8 “groznih” stvari, znači da ste perfektno zdravi

Tokom prvih 30 minuta od buđenja, vaše tijelo ponovo pokreće svoj motor, a temperatura tijela, rast krvnog pritiska i hemikalije u tijelu se prilagođavaju promjeni.

Jutarnje buđenje je prilično privatna stvar, ponekad se dešava u zagrljaju druge osobe, ali uopšteno je prostor za vas i vaše tijelo. To je prostor da postavite sve na svoje mjesto, čak i ako to znači malo “groznih” stvari. Ispostavlja se da osobe čija tijela rade neke “grozne”stvari ujutru imaju odlično zdravlje.

Tokom prvih 30 minuta od buđenja, vaše tijelo ponovo pokreće svoj motor. Temperatura tijela i rast krvnog pritiska, hemikalije i neuroni u mozgu se prilagođavaju promjeni. Možda ćete shvatiti da se određene “grozne”stvari dešavaju vašem tijelu čak i dok spavate, ali te stvari mogu biti znak da ste dobrog fizičkog zdravlja. Dakle, čak i ako ste primjetili da se vaše tijelo ponaša drugačije u prvim minutima od buđenja, velike su šanse da ste zdravi. – kaže dr Dejvid Greuner.

Kada vaše tijelo prelazi iz stanja spavanja u stanje buđenja, mora da odradi neke procese da se pripremi za taj prelaz. Lično vam ti procesi mogu djelovati “grozno”, ali vam pomažu da se vaše tijelo bolje prilagodi.

Ako vaše tijelo ujutru radi ovih 8 “groznih” stvari, znači da ste perfektno zdravi:

1. Krmeljine

Krmeljine, ili kako god da ih nazivete, su pražnjenje koje se stvara u očima nakon dobrog noćnog sna i mogu biti neprijatni. Čak i ako ih imate dosta, ove male “gadosti” znače da se vaše oči još uvek štite same, pa čak i kada spavate.

– Krmeljine su kombinacija prašine, prirodnih sluzi i ćelija kože. Kada ste budni suze ih ispiraju, a stvaraju se kada spavate. Dakle, kako noću ne trepćete da biste ih skinuli, vaše oči ujutru ispiraju ostatke. – kaže dr Dejvid Greuner.

2. Velika stolica

Zbog toga što je ova jutarnja navika toliko privatna, možda ste nekada bili zabrinuti zbog količine kretanja crijeva. Na sreću, zdravstveni stručnjaci se slažu da je to dobra stvar.

– Dobro oblikovani pokreti creva su prilično dobar znak da vaše tijelo funkcioniše ispravno. Vaš metabolizam je uravnotežen i sistem za varenje je zdrav. Može izgledati grubo, ali jutarnje kretanje creva služi za održavanje zdravlja debelog crijeva. Čak i ako je malo iznenađujuće, znajte da vaše tijelo radi šta treba. – rekao je velnes trener Kejleb Bak.

3. Perutanje kože

Nemojte se iznenaditi ako se probudite i primete mrtvu kožu na jastucima ili čaršafima. To vaše tijelo zapravo prolazi kroz kožne cikluse u jutarnjim satima, baš kao što ciklično odvijaju i drugi procesi.

– Možda ćete naći puno kože u vašoj posteljini kada se probudite ujutru. Ćelije kože se konstantno regenerišu, a to se još više dešava noću. Naravno, ako ste primjetili bilo šta prekomjerno. možete posjetiti ljekara, ali dok je jedva primetno znak je da ste savršenog zdravlja. – kaže dr Dejvid Greuner.

4. Jutarnji zadah

Ako imate jak zadah ujutru, nemojte se stiditi jer vaše tijelo doživljava zdravu reakciju na dobar noćni san.

– Pljuvačka, koja uklanja bakterije koja izazivaju loš dah se znatno smanjuje kada spavamo. Ovo dovodi do “suhih usta “i bakterija na jeziku i zubima, što dovodi do toga da je zadah ujutru prilično “smrdljiv “. Sve dok vi znate da praktikujete dobru oralnu higijenu, malo lošeg daha je samo stvar koju zdrava usta rade da bi se razbudila. – kaže dr Dejvid Greuner.

5. Taman urin

Tokom dana, taman urin je obično znak dehidratacije. Ali ujutru, čak i ako izgleda taman, znak je da vaše tijelo ispravno funkcioniše.

– Vaše tijelo oslobađa hormone dok spavate, da bi se vaši bubrezi odmorili. To znači da kada se ujutru probudite, vaš urin bude jako koncentrisan, a to je u stvari dobra stvar. To znači da vaše telo dopušta dovoljno odmora bubrezima dok spavate. Samo pazite da pijete dovoljno vode tokom dana. – rekao je velnes trener Kejleb Bak.

6. Gasovi

Možda nije tako grozno ako živite sami, ali je potencijalno neprijatno ako imate novog partnera. Malo gasova ujutro je znak zdravog sistema za varenje.

– Jutarnji gasovi znače zdrav probavni trakt, što znači da verovatno jedete dovoljno voća i povrća. Gasovi se stvaraju zbog pravilne funkcije tijela. – kaže dr Dženet Nešvat.

7. Stvaranje sluzi

Možda vam se čini grozno kada se probudite i odmah morate da ispušete nos ili da pročistite grlo. Ali, vi zapravo želite da vaše tijelo ujutro proizvodi sluz, jer tako znate da zadržavate dalje od sebe loše materije koje se stvaraju noću.

– Telo koristi sluz za čišćenje alergena ili ostataka iz nosa, sinusa ili grla tokom upala. To označava jak imuni sistem sa kojim možete da izbrišete sve štetne materije iz svog sistema. Dakle, čak i ako vam se ne sviđa ono što izlazi, to je i dalje znak zdravog tela. – kaže dr Dženet Nešvat.

8. Podrigivanje

Baš kao i nadutost, jutarnje podrigivanje je znak dobrog funkcionisanja digestivnog trakta. Možda vas ono brine, ali nema potrebe da budete nervozni zbog ovog odgovora tela.

– Gas se akumulira zato što stomak noću radi kako bi svario hranu koja se nalazi u njemu. Dakle, kada se probudimo ujutru, podrigivanje je potpuno normalno jer se vazduh taloži u stomaku preko noći. Opet, jutarnji gas je sasvim u redu i nije nešto o čemu treba voditi računa. – kaže gastroenterolog dr Nina Sam.

Comments are closed