moon-1527501_960_720

Astronomi otkrili mjesec van Sunčevog sistema

Astronomi sa Kolumbija univerziteta pronašli su prvi mjesec izvan Sunčevog sistema, veličine i mase Neptuna, koji kruži oko planete veličine Jupitera, ali s 10 puta većom masom.

Otkriće je pravo iznenađenje, ne zbog toga što dokazuje da mjeseci postaje bilo kuda, već činjenice da je samo pitanje vremena da se pronađe još jedan u zvezdanom sistemu, piše australijski Njuz.com.

Naučnici su bili iznenađeni izgledom egzomjeseca koji se dosta razlikuje od našeg koji je kamenit i, kako je nedavno otkriveno, ima led.

“Ogroman je i čudan, ako ga uporedimo sa našim prirodnim satelitom”, kazao je profesor astronomije Dejvid Kiping.

Novootkrivena egzoplaneta nazvana Kepler-1625, sa novootrivenim mjesecom koji oko nje kruži, kako je procijenjeno nekoliko puta je veća od naše najveće planete iz solarnog sistema Jupitera.

Obije su gasne, i nalaze se na udaljenosti od 8.000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Profesor Dejvid Kipin i autor studije Aleks Tiči, student Kolumbija Univerziteta, kažu da njihovo istraživanje, koristeći dio NASA-ih svemirskih teleskopa Kepler i Hubble koji kruže oko Zemlje brzinom od osam kilometara u sekundi, omogućavaju prvi jasan dokaz egzomjeseca.

Egzomjesec je veći od našeg Mjeseca, prosječne veličine i mase Neptuna, naše najmanje gasne planete i orbitira oko 3 miliona kilometara oko svoje planete.

Kiping, koji je “većinu života posvetio potrazi za egzomjesecima”, vrlo je oprezan prema mogućem otkriću.

U potrazi za egzomjesecima, astronomi tragaju za smanjenjem – zamućivanjem svjetlosti zvijezde prilikom prolaska – tranzita planeta.

Do sada naučnici su otkrili više od 3.000 egzoplaneta.

Comments are closed