download

Beograd neće ukinuti potjernicu za Naserom Orićem

Potjernica za bivšim ratnim komandantom Naserom Orićem, čak i pod uvjetom da bude potvrđena oslobađajuća prvostepena presuda, neće biti ukinuta, od strane Srbije.

Djela koja se Oriću stavljaju na teret, nadmašuju ubistvo tri srpska zarobljenika iz srebreničkih sela, za koja je Orić, pred sudom Bosne i Hercegovine oslobođen.

Ukoliko se ispostavi da je postupak protiv Nasera Orića vođen samo formalno, postoji mogućnost da Srbija ne prizna konačnu presudu koju donese pravosuđe Bosne i Hercegovine.

Oriću bi se ponovo moglo suditi u Srbiji, pod uvjetom da Beograd ne prizna konačnu presudu, iako to šteti odnosima između zemalja.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine vodilo je istragu protiv Orića o mučenjima i ubistvima 2.000 Srba u srebreničkim selima između 1992. i 1995. godine, te je 2014. protiv njega kao i protiv Hakije Meholjića raspisana međunarodna potjernica.

Eventualno hapšenje Orića od strane neke druge zemlje, po srpskoj potjernici, dalo bi na zahtjev Srbiji da istoj dostavi dodatnu dokumentaciju o djelima za koja ga goni.

Comments are closed