873x400

BiH dobila 75 djela svojih slavnih slikara

U procesu raspodjele imovine bivše SFRJ, zemlje nastale njenim raspadom, međusobno su podijelile i umjetnine koje su zatečene u diplomatskim predstavništvima po svijetu.  

Među slikama koje su postale vlasništvo BiH, najviše je ulja na platnu, i to 32, zatim 15 grafika, ulja na drvetu, akvareli…

Umjetnine su postale vlasništvo BiH, odnosno Ministarstva vanjskih poslova, a radi se o djelima Mersada Berbera, Ljube Laha, Voje Dimitrijevića, Envera Krupića, Kemala Širbegovića, Marija Mikulića, Vladimira Vujnovića, Hakije Kulenovića, Milorada Ćorovića, Seida Hasanefendića, Josipa Granića, Ismeta Mujezinovića, Rizaha Štetića…

Bosni i Hercegovini je pripalo i nekoliko umjetničkih slika nepoznatih autora, a zanimljivo je da je većina slikara rođena u BiH. Mnogi od njih više nisu među živima.

Nije poznato je li se pri sukcesiji vodilo računa o tome da se umjetnička djela vraćaju u zemlje odakle su porijeklom oni koji su ih stvorili.

Kako kaže Hadžikapetanović, prema planovima MVP-a, ta će djela biti smještena u bh. diplomatsko-konzularna predstavništva, a prije toga, namjera je da 75 djela prvo bude pokazano i široj javnosti na izložbi u Sarajevu.

Ulje na platnu “Pale – Sarajevo” Voje Dimitrijevića procijenjeno je na 30.000 KM i najskuplje je djelo od svih koja su pripala BiH. Ta je slika bila u Ambasadi bivše SFRJ u Pekingu.

Druga najskuplja slika koju smo dobili je, također, ulje na platnu “Pobuna” Ismeta Mujezinovića.

Procijenjena je na 28.000 KM i godinama je bila u Ambasadi bivše države u Kopenhagenu. Među skupljim djelima su i “Mrtva priroda”, ulje na platnu Rizaha Štetića, vrijedna 20.000 KM, te “Noć – Stari grad Rovinj”, također Voje Dimitrijevića, vrijedna 18.000 maraka.

Comments are closed