smartphone-407108_1920

Bilo ko vas može uslikati na ulici i saznati sve o vama

Šta ako vas nepoznata osoba uslika u prolazu i onda pomoću aplikacije brzo otkrije vaše ime, adresu i ostale pojedinosti? Startup pod nazivom Clearview AI je to omogućio, a njegovu aplikaciju trenutno koriste stotine policijskih službi u SAD-u, među ostalima FBI, objavio je prošle subote The New York Times.

Aplikacija funkcioniše tako da upoređuje fotografiju s bazom podataka koja sadrži više od tri milijarde fotografija i za koje Clearview kaže da su prikupljeni s Facebooka, Venmoa, YouTubea i drugih web stranica. Kad prepozna fotografiju, aplikacija se povezuje sa stranicama na kojima se ona izvorno pojavila. Ime osobe na fotografiji lako se može otkriti, a potom se online mogu saznati i ostale informacije, prenosi Index.

Prema veličini Clearviewove baze podataka, ostale slične usluge koje koriste policijske službe čine se poput patuljaka. FBI-eva baza podataka, koja sadrži fotografije iz pasoša i vozačkih dozvola, jedna je od najvećih, a u njoj se može pronaći 641 milion fotografija američkih građana.

Clearviewova aplikacija trenutno nije dostupna javnosti, ali Times kaže kako policijski službenici i Clearviewovi investitori smatraju da će uskoro postati dostupna. Policijski službenici kažu kako su aplikaciju koristili za rješavanje kaznenih djela od krađe po trgovinama, preko seksualnog iskorištavanja djece do ubistva.

N1

Foto: N1

Comments are closed