Bosanac Andrej Gajić istraživač morskih pasa National Geographica

Andrej Gajić je jedini bosanskohercegovački istraživač morskih pasa koji je dobio poziciju unutar National Geographica. U potrazi za poslovnim prilikama pronašao je i konkurs za prijem istraživača na međunarodnom nivou raspisan od strane Nacionalne geografije, koja prima iznimno mali broj aplikanata. “Bez puno razmišljanja, znajući istinsku vrijednost posla koji radim odlučio sam da popunim sve obrasce i pošaljem. Nakon četiri mjeseca došao je i odgovor koji nikad neću zaboraviti, bio je to pozitivan odgovor sa odlukom o izboru u zvanje, koji je hvala Bogu došao baš kao krovni rezultat mog desetogodišnjeg angažmana u marinskoj biologiji”, ispričao je Gajić.

Rođen je u Jajcu, odrastao je u Bugojnu, a onda zbog studija biologije doselio se u Sarajevo. Gajić je jedan od suosnivača poznate europske nevladine organizacije za istraživanje i zaštitu morskih pasa Sharklab International sa sjedištem na Malti i lokalnim timovima u preko 15 zemalja svijeta.

Bavi se utjecajem gubitka staništa i zagađenja na razvoj oboljenja morskih pasa kroz program koji se zove Shark Tales, a kojim lično rukovodi na dijelu Atlantskog okeana.

Comments are closed