brat-i-setra

Brat, važna osoba u vašem životu

Ako imate brata, onda znate koliko je takav odnos poseban.Tu je kada trebate rame za plakanje, zaštitnika, savjet.Čak je i nauka dokazala da imati brata u životu znači imati i mnoge koristi. Donosimo samo dio tih koristi – neke je potvrdila nauka, a sve ih je potvrdio život s braćom. Osobe koje imaju braću suosjećajnije su. Na Univerzitetu Brigham Young 2014. godine provedeno je istraživanje koje je pokazalo da vas odrastanje s bratom može učiniti suosjećajnijom osobom. Istraživači su otkrili i da imanje brata utječe na to koliko ćemo altruistični biti.

Uz braću razvijate bolje komunikacijske vještine. Istraživanja su pokazala da žene koje su odrasle uz braću bolje komuniciraju s muškarcima od žena koje su jedinice ili imaju samo sestre. Razlog, između ostalog, leži u tome da su braća koristan izvor informacija i savjeta u godinama u kojima stupamo u prve veze.

Braća pomažu u snižavanju razina stresa. Kada vam je brat ujedno i najbolji prijatelj, vjerojatno ćete biti manje pod stresom. Studija iz 2011. godine pokazala je da blizina najboljeg prijatelja u teškim vremenima smanjuje razinu kortizola, hormona koji kontrolira stres. Drugim riječima, brat, koji vam je ujedno i najbolji prijatelj, može vam pomoći da se smirite kada je sve oko vas haotično.

Comments are closed