swiss-chocolate-joana-kruse

ČOKOLADA – UVIJEK! Ipak, kad je baš najbolje da je jedemo?

Ako se držimo savjeta ljekara da je spas u umjerenosti, onda nema nikakvog razloga da izbjegavate da jedete crnu čokoladu.

Naprotiv, ako znamo da čokoladu možemo da koristimo i ako želimo da mršavimo, da “osvježimo” mozak, poboljšamo raspoloženje, i, vjerovatno najzanimljivije, pojačamo seksualnu želju – praktično da nema razloga da se ne počastimo ovom božanskom namirnicom – naravno, osim u slučaju da nam je doktor to izričito zabranio.

Dakle, život je divan – čokoladu možete da konzumirate uvijek i svugdje. Međutim, nauka je otišla čak toliko daleko da sugeriše i kada bi bilo najbolje da je jedemo.

Prema istraživanjima koje je sproveo Univezitet u Sirakuzi, crna čokolada poboljšava kognitivne funkcije mozga, podstiče bolje pamćenje, bolje prosuđivanje i bolje koncentrisanje. S obzirom na to da nam je svima važno da naš mozak što bolje radi tokom dana, naučnici su zaključili da je čokoladu najbolje jesti za doručak.

Naravno, čokolada je naš najbolji prijatelj i kada smo loše raspoloženi; podstiče stvaranje endorfina, hormona koji nas čine sretnijima.

Osim toga, crna čokolada smanjuje rizik od moždanog udara i, zato što ubrzava metabolizam, pomaže prilikom skidanja kilograma!

Poznato je da je crna čokolada u normalnim količinama dobra za zdravlje, ali je osjećaj krivice dok se sladimo ipak prisutan kod većine. Da, da, osjećaj krivice zbog pretjerivanja… Zato bi, da bi sve ovo što ste do sada pročitali imalo smisla, trebalo da se ograničite na nekoliko kockica, a ne da odmah smažete cijelo pakovanje od 100 grama.

Comments are closed