selfie-stick

Da li brže starimo uz svakodneni selfie?


Naučno je dokazano da svakodnevnim “okidanjem” selfia brže starimo. Da li je to istina ili samo način još jedan da smanjimo “zaraznu” upotrebu društvenih mreža. Pročitajte u nastavku teksta….

Naša koža je neprestano izložena svjetlu – bilo sunčevom bilo onom koji dopire iz različitih elektroničkih uređaja, što ubrzava njezino starenje, pokazala je znanstvena studija, a prenosi portal Brightisde.me.

Znanstvenici upozoravaju da čak i kratkoročna izloženost svjetlu elektroničkih uređaja, poput smartphonea ili računala, zamjetno povećava razinu reaktivnih kisikovih čestica u organizmu, koje su krivac za nastanak oksidativnog stresa koji igra glavnu ulogu u procesu starenja kože i općenito starenja organizma jer oštećuje stanice.

Stoga, provodite li previše vremena šaljući poruke, radeći selfije, na društvenim mrežama ili na internetu, mogli biste ostarjeti prije vremena.

Do ovog otkrića znanstvenici su došli nakon što su shvatili da razina reaktivnih kisikovih čestica u organizmu raste pod svjetlima smartphonea. Stanice vezivnog tkiva izložili su svjetlu električnih uređaja na jedan sat, na udaljenosti od jednog centimetra.

Rezultati su pokazali da se razina reaktivnih kisikovih čestica u stanicama povećala za 80 posto pod utjecajem iPhonea i iPada.

 

 

 

 

Comments are closed