alergije

Da li ste alergični na polen, ili prehlađeni

Alergična osoba kiše, kašlje, iz nosa curi bistar sekret, oči suze, crvene su i otečene, javlja se svrbež, dok prehlada traje od sedam do deset dana i najčešće je praćena povišenom temperaturom, slabošću organizma, dok je iscjedak iz nosa je gnojan.Polensku alergiju izaziva cvjetni prah koji nije vidljiv golim okom. Polenska zrnca veoma se brzo raznose putem vjetra. Mogu se naći u zraku i do 300 kilometara udaljenom od mjesta izvora polena. Ovu vrstu alergije izazivaju polen drveća, trava i korova. Već u martu neko drveće, poput lijeske, cvjeta i kod osoba koje su alergične na polen ove biljke javljaju se simptomi alergije.

S obzirom na to da je rano proljeće, mnoge osobe smatraju da su simptomi koje imaju zapravo rezultat prehlade. Polenska alergija naziva se još i sezonska, jer počinje u rano proljeće, kada cvjetaju lijeska, breza i drugo drveće, zatim tokom ljeta kad cvjetaju korovi i trave i traje do kraja jeseni, kada cvjetaju neke vrste djetelina.Polenska alergija je nepoželjna reakcija organizma na cvjetni prah koji se ponaša kao alergen na koji organizam stvara antitijela iz grupe IgE. Mada svi dolazimo u kontakt s cvjetnim prahom, polenska alergija se javlja samo kod osoba koje imaju nasljednu sklonost alergijskog reagiranja na polen.
Osoba koja ima polensku alergiju treba izbjegavati boravak u prirodi u vrijeme kada je koncentracija polena u zraku najveća. To su suhi, sunčani i vjetroviti dani i najbolje ih je provesti u kući, uz zatvorene prozore.Ali, malo je ljudi koji sebi to mogu priuštiti. Zbog toga, prije izlaska, na lice treba staviti masku natopljenu običnom vodom da bi se umanjio unos alergena putem organa za disanje. Treba nositi naočale da bi se, barem donekle, zaštitile sluznice oka od kontakta s alergenima. Kosu treba obavezno pokriti, jer se polenska zrnca, nošena vjetrom, u velikoj količini zadržavaju u kosi, ali i na koži. Po povratku u kuću treba oprati kosu i kožu.

Liječenje koje dugotrajno ima najbolje rezultate je hiposenzibilizacija. Ona se nikada ne provodi u doba polinacije, od aprila do oktobra. S njom treba početi u novembru i završiti je do kraja februara, eventualno do kraja marta. Dugotrajna terapija koja dovodi do sniženja koncentracije imunoglobulina IgE. Kako bi se postigli zadovoljavajući rezultati, ponekad je treba provoditi nekoliko godina uzastopno.

Comments are closed