Planeta-Zemlja-620x400

Danas je Međunarodni dan planete Zemlje

Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan planete Zemlje, 22. april, kao podsjetnik da nam naša planeta i njeni ekosistemi daju život, i usmjereno je ka podizanju svijesti o zaštiti prirodnih resursa i skretanju pozornosti na opasnost od globalnog onečišćenja. Ovogodišnja tema je “Ekološka i klimatska pismenost”.

“Međunarodni dan planete Zemlje nam omogućava da podignemo svijest javnosti i ukažemo na izazove u pogledu dobrobiti planete i života koji nam pruža”, navodi se u saopštenju UN.

Ovaj dan se počeo obilježavati još 1970. godine pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona kada su širom SAD-a održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša. Demonstracije su prozvane “nacionalnim skupom o okolišu”, a sudjelovalo je više od 20 miliona ljudi.

Prvo Obilježavanje Dana planeta Zemlje na međunarodnoj razini dogodilo se 1990. godine, sa preko 200 miliona učesnika širom svijeta. To je podstaknulo održavanje Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru 1992. godine, kada je 22. april proglašen “Međunarodnim danom planete Zemlje”.

“Obrazovanje je osnova za napredak. Moramo da osnažimo ljude znanjem i podstaknemo na akciju u odbrani životne sredine”, navodi se u saopštenju UN.

Comments are closed