Danas je obilježen Dan rijeke Une

Danas je obilježen Dan rijeke Une- 17. maj, rijeke koja je svojom ljepotom prepoznatljiva širom svijeta. Manifestacija se održava na Japodskim otocima u Račiću pored Bihaća.
Njena ljepota bila je nadahnuće mnogim pjesnicima i slikarima. Skender Kulenović, bosanskohercegovački književnik, nadahnut ljepotom ove rijeke, o njoj je pisao: “Bila je to Una. Otac se smije, misli da sam se prepao pa me pridržava i govori mi da se ne bojim, da je ćuprija tvrda, a ja se ne bojim: samo lebdim, sav prosjan tom Unom, tim nevidljivim čudom, za koje bih jedino znao reći, ljepota, ljepota, malo mi očiju da gledam, malo mi pluća da dišem.”
Za njen naziv kaže se da potječe vijekovima unazad, kada je njena ljepota ostavila jednog rimskog legionara bez daha, te je u tom momentu uzviknuo “Una”, što znači jedna, jedina.
Una izvire u selu Donja Suvaja ispod planine Stražbenice i protiče kroz Martinbrod, Kulen-Vakuf, Ripač, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, Bosansku Kostajnicu, Hrvatsku Kostajnicu, Bosansku Dubicu i Jasenovac. U blizini mjesta Jasenovac, ulijeva se u Savu.

Comments are closed