DANSKA SVJETSKO

Danska je po prvi put svjetski prvak u rukometu

Finalom u kojem su igrale reprezentacije Norveške i Danske, završeno je jučer 26. svjetsko prvenstvo u rukometu kojem su prvi put domaćini bile dvije zemlje, Danska i Njemačka.

Danska je iskoristila prednost domaćeg terena i po prvi put u svojoj historiji postala svjetski prvak. Time je svojoj zbirci najsjajnijih odličja osvojenih na olimpijskim igrama i europskom prvenstvu, pridodala i jedino koje im je nedostajalo. Danci su u finalnoj utakmici pokazali svoju nadmoć, pobjedivši Norvešku sa 9 golova razlike (22:31). Prvenstvo su završili pobjeđujući svaku utakmicu koju su igrali, a kruna na njihovo odlično odigrano prvenstvo, osim osvajanja prvog mjesta, je i proglašenje njihovog reprezentativca Hansena za najboljeg igrača turnira. Hansen je prvenstvo završio sa 72 postignuta pogotka, što je za 13 više od drugog strijelca prvenstva. Nakon četvrtog mjesta na prošlogodišnjem europskom prvenstvu u Hrvatskoj, Danska je ostvarila nevjerovatan napredak i više nego zasluženo zasjela na svjetski tron.

U utakmici za treće mjesto Francuska je golom razlike bila bolja od Njemačke (25:26) čime je osvojila drugu bronzanu medalju u dvije godine, s obzirom da su na prošlom europskom prvenstvu također bili trećeplasirani.

Peto, šesto i sedmo mjesto zauzele su Švedska, Hrvatska i prošlogodišnji europski prvak Španija, čime su osigurali učešće na kvalifikacionom turniru za naredne olimpijske igre.

Comments are closed