smokve

Devet razloga zašto bismo svaki dan trebali jesti smokve

Smokva je porijeklom iz Male Azije, a kultivira se duže i od pšenice. Pripada porodici dudova i stablo je koje može doživjeti 50 do 70 godina. Stablo smokve voli toplu klimu, a može podnijeti suha tla i hladnije vrijeme. Ako su plodovi smokve namijenjeni za sušenje, moraju biti potpuno zreli jer tada sadržavaju najviše šećera.

Zbog ovih zdravstvenih benefita trebali bismo cijele godine uživati u smokvama, sada u svježima, a kasnije u suhima jer:

Bogate su antioksidansima – istraživanja sugeriraju da su prerađene, sušene smokve superiorne prirodnim smokvama kada su u pitanju antioksidanti. U jednom istraživanju se također spominje da suhe smokve imaju vrhunsku kvalitetu antioksidanata – nazvanih fenoli – u usporedbi s drugim voćem koje svoja antioksidanska svojstva pripisuju vitaminima C i E.

Sprečavaju bolesti srca – visoka razina antioksidanata u sušenim smokvama pomaže eliminiranju slobodnih radikala koji mogu oštetiti krvne žile te rezultirati srčanim bolestima. Kao što smo već spomenuli, sprečavaju hipertenziju, što je ogroman čimbenik rizika za razvoj koronarne srčane bolesti.

Dobre su za dijabetičare – visok sadržaj vlakana u smokvama čini ih dobrima za osobe s dijabetesom. Međutim, suhe smokve imaju visok udio šećera. Stoga bi trebalo konsultovati liječnika o količini suhih smokava koje se mogu konzumirati.
Poboljšavaju reproduktivno zdravlje – prema drevnoj literaturi Grci su smokvu koristili kao prirodni afrodizijak. Smokve su se smatrali svetim voćem i usko su povezane s plodnošću i ljubavlju.

Comments are closed