Dodjeljeni Zlatni Globusi, “La La Land” oborio sve rekorde !

Početak godine već je tradicionalno rezervisan za otvaranje sezone holivudskih nagrada prestižnim Zlatnim globusom. Svečana dodjela nagrada najboljim filmskim i TV-uradcima, koja je uz Oscare jedna od najraskošnijih svečanosti u Hollywoodu, održala se u noći s nedjelje na ponedjeljak po našem vremenu u hotelu Beverly Hilton u Los Angelesu. Ulogu domaćina na 74. po redu Zlatnom globusu po prvi puta imao je komičar Jimmy Fallon koji je kroz svečanost vodio okupljenu holivudsku kremu, ali i višemilionski auditorij pred malim ekranima.

Predviđanja su se pokazala dobrima pa je tako apsolutni pobjednik ovogodišnje dodjele mjuzikl ”La La Land” koji je zlatne globuse osvojio u čak 7 kategorija – za najbolji film u kategoriji komedija/mjuzikl, najbolji redatelj, scenarij, najbolja glazba, najbolja originalna pjesma, a globuse su osvojili i glavni glumci filma Emma Stone i Ryan Gosling. Očekivanja su potvrđena u većini glavnih kategorija u kojima se dodjeljuje nagrada.
Aaron Taylor-Johnson u “Noćnim životinjama” i Viola Davis u “Fences”, adaptaciji pozorišne predstave, proglašeni su najboljim sporednim glumcima u filmu.”Moonlight”, film o mladom crncu homoseksualcu koji raste pored majke ovisnice, osvojio je Globus za najbolju dramu, a Casey Affleck za najboljeg dramskog glumca u “Manchester by the sea”.
Francuski film “Elle” proglašen je najboljim filmom na stranom jeziku a njegova glavna glumica Isabelle Huppert za najbolju glumicu. Televizijski globusi pripali su serijama “American Crime Story: The People vs O. J. Simpson”, “The Night Manager” te “The Crown”, svakoj po nekoliko.
Zbog sjajne karijere i iznimnog doprinosa industriji zabave nagradu za životno djelo Cecil B. DeMille Award dobila je glumica Meryl Streep koja je tokom života imala čak 30 nominacija za Zlatne globuse.
Inače, zlatni globusi dodjeljuju se neposredno prije najprestižnije filmske nagrade Oscar pa samim time prema mnogima daje naslutiti tko su najveći favoriti za najcjenjenije zlatne kipiće. Dodjeljuje ih devedesetak članova Udruge stranih novinara koji rade u Hollywoodu (HFPA).
U ulozi prezentera našla su se brojna poznata lica. Nominirane su predstavljali Reese Witherspoon, Sofia Vergara, Jessica Chastain, Nicole Kidman, Tom Hiddleston, Denzel Washington, Natalie Portman, Octavia Spencer i Amy Adams. Tokom svečanosti odana je počast nedavno preminulim glumicama Debbie Reynolds i Carrie Fisher.

Comments are closed