Esma

Esma Redžepova danas bi proslavila 76. rođendan

Esma Redžepova, kraljica romske muzike, danas bi napunila 76 godina. Njenom smrću 11. decembra 2016. svijet je ostao bez žene koja je vraćala nadu u humanost, u bolje sutra, u vjerovanje da što više daješ, zauzvrat više dobiješ…

Poslije kratke, ali teške bolesti, Redžepova je umrla u rodnom Skoplju. Nije dala da je teško djetinjstvo pretvori u osobu punu zlobe i sujete, već je “životnu  školu”, kako je sama nazivala to, iskoristila da drugima pokaže kako se može i treba živjeti.

 

Ipak, njeno humanitarno djelovanje isplivalo je u prvi plan. A kako ne bi kad je svoje bogatstvo trošila na sve, a najmanje na sebe. Najviše pomažući siromašnima.

Na koncu, sa suprugom Stevom Teodosijevskim usvojila je 47 sinova i jednu kćerku. Nikada nije odustala od promocije romske kulture te je sa suprugom pokrenula muzičku školu za Rome.

Dva je puta nominirana za Nobelovu nagradu, prvi put 1987. godine kao kandidat Crvenog križa Jugoslavije, a drugi put na inicijativu Svjetske organizacije Roma.

Nakon smrti, svu svoju imovinu, uključujući i njenu kuću u kojoj je smješten Muzej i Dom humanosti i umjetnosti Stevo i Esma Teodosijevski u Skoplju, u kojem je i živjela, oporučno je ostavila državi Makedoniji.

 

Comments are closed