shutterstock_502929151-e1511526221885-650x325

Farma budućnosti u Nizozemskoj

Ideja vodilja farme poznate kao Herenboerderij (“narodna farma” na nizozemskom) je da se sve vrti oko prirode, čak i kad se koristi moderna tehnologija, kaže osnivač Geert van der Veer. Nizozemska je poznata po svojoj intenzivnoj poljoprivredi i druga je svjetska izvoznica poljoprivrednih proizvoda nakon Sjedinjenih Država.

UN je nedavno upozorio da se način na koji svijet koristi zemlju za proizvodnju hrane mora hitno promijeniti kako bi se suzbilo globalno zagrijavanje.

“U našem se sustavu proizvodnje hrane nešto mora iz temelja promijeniti ako želimo da nam noge ostanu suhe”, kaže Van der Veer.

Nizozemska ministrica poljoprivrede Carola Schouten u lipnju je obznanila novi plan vrijedan 135 milijuna eura kojim bi se poljoprivrednicima trebao olakšati prijelaz na “kružnu” poljoprivredu.

Roboti i dronovi

U Nizozemskoj će se uskoro, ovaj put u središnjem dijelu zemlje, uskoro otvoriti druga narodna farma.

Van der Veer naglašava da oni ne odbacuju novu tehnologiju. “Moramo se vratiti na poljoprivredu iz pedesetih godina prošlog stoljeća, kada smo još znali što radimo, ali koristeći se pritom modernom tehnologijom”, rekao je.

Peradi će se uskoro pridružiti robot koji može osjetiti kada je voće zrelo. Stiže i dron koji će iz zraka nadgledati polja i smanjiti potrebu za radnom snagom.

“Ono što je sigurno jest da se poljoprivreda apsolutno mora promijeniti”, zaključio je Korting.

Comments are closed