preuzmi

Francuska protiv ponižavanja Britanije zbog Bregzita

“Kažnjavanje” ili “ponižavanje” Britanaca u okviru izlaska te zemlje iz Evropske unije bilo “nešto najgore što bi moglo da se desi” i to bi, također, moglo da ojača antievropsko raspoloženje godinu dana prije izbora za Evropski parlament, upozorio je portparol francuske vlade, prenosi AFP.

“Kada neka zemlja napusti EU, to je neuspjeh za obje strane, i za tu zemlju, u ovom slučaju Veliku Britaniju, ali i za Uniju. Ne treba nikada nikoga kažnjavati ili ponižavati zbog toga”, rekao je Benžamen Grivo.

Portparol francuske vlade je govorio nekoliko dana pošto su britanski poslanici izrazili nezadovoljstvo najavom EU da bi mogle biti uvedene kaznene mjere, kako bi se izbjegla “nelojalna igra” Londona tokom perioda tranzicije poslije Bregzita.

U nacrtu teksta EU određene su mjere Velikoj Britaniji za period tranzicije poslije Bregzita predviđenog 29. marta 2019. u kojem se pominju moguće sankcije kao što su “mehanizmi koje Unija može da pokrene, a odnose se na ukidanje nekih olakšica koje London ima u jedinstvenom tržistu”.

Comments are closed