kafa-2

Gdje možete popiti najskuplju kafu na svijetu a gdje se ona pije s “nogu”

Kada možete da spojite ljubav prema kafi i putovanjima obavezno posjetite neki od gradova koji su poznati po ovom tamnom eliksiru. 

Ljudima širom svijeta je nezamisliv početak dana bez šolje kafe, a rituali ispijanja ovog kofeinskog napitka razlikuju se od države do države, pa čak i od grada do grada. Ovo su gradovi u kojima ćete najviše uživati u vašem omiljenom napitku.

Sao Paulo, Brazil

Centralna i Južna Amerika područja su na kojima se uzgaja kafa sa savršenim rasponom okusa. Nadmorska visina pogoduje savršenoj kiselosti, a zbog idealne temperature zrna kafe su vrhunskog kvaliteta. Brazil je najveći svjetski proizvođač kafe u proteklih 150 godina. Ova latinoamerička država, jedna od najboljih destinacija za ljubitelje kafe, je posebno poznata po kafi “Arabica” i “Robusta”.

images

Sao Paolo ima pregršt kafića namjenjenih za uživanje u prekrasnom ukusu ovog napitka, od tradicionalnih dragulja kao Sofa Café, Café Floresta i The Little Coffee Shop do savremenih kafića poput Beluga i Octavio.

Istanbul, Turska

U Turskoj kažu da kafa mora biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav. Turci kafu uvijek poslužuju nakon jela, a prave je u bakrenoj džezvi. Kako bi ublažili gorčinu često je poslužuju s turskim slatkišima. Poslužuje se u tradicionalnim porculanskim fildžanima. Istanbul je, sa svojim brojnim kafićima, odredište za ljubitelje kafe. Autentična kultura turskog načina ispijanja kafe njeguje se u Pierre Loti Café i Fazil Bey. Najbolje vrijeme za posjetu Istanbulu je od septembra do početka novembra.images

Milano, Italija

U Italiji je najpopularniji esspreso koji se poslužuje u maloj šoljici i obično se konzumira stojeći. Zanimljivo je da Italijani smatraju da nije dobro naručivati kapućino u noćnim satima, jer je jutro jedino vrijeme za uživanje u kapućinu. Neki od najznačajnijih kafića u Milanu su Orsonero, Marchesi, Taglio, Caffe Napoli i Moleskine Café.

images

Džakarta, Indonezija

Kafa je sastavni deo indonežanskog života. Indonezija je poznata po svojim izvanrednim sortama kafe, uključujući Java, Sumatran, Toraja i Gayo. Ljubitelji kafe i avanturisti u Džakarti mogu probati neke od najskupljih sorti kafe na svijetu, kao što je Kopi Luwak.

Sijetl, Vašington, SAD

Sijetl je savršeno mjesto za strastvene ljubitelje kafe. Najbolje vrijeme za posjetu kišnog grada je krajem juna ili između septembra i oktobra.

Comments are closed