vjezbanje

Godine ne smiju biti prepreka za vježbanje

Vježbanje u zrelim godinama većina ljudi izbjegava zbog raznih razloga. Činjenica je da je starenje neizbježan dio života. Ono sa sobom nosi obilje životnog iskustva, ali i razne boljke zrele dobi, a kasnije i poznih godina, kojih se svi pribojavaju.

Razvoj mozga

Tu su gubitak snage i pokretljivosti, debljanje i gubitak vitke linije, nastanak hroničnih bolesti… Ali, nema razloga da u zrelim i poznim godinama prestanete biti aktivni  i počnete vrijeme provoditi kod ljekara. Zato je važno sa promjenama početi na vrijeme.

– Starenje ne možemo zaustaviti, ali istraživanja pokazuju da se ovaj biološki proces može usporiti redovnim tjelesnim aktivnostima  pa i aktivnim vježbanjem. Zdrav životni stil je fontana mladosti, a kako idu godine, to vas ne mora spriječiti da vježbate i ostanete aktivni.

Držite se ciljeva

– Za 60-godišnjake dobro bi bilo da koriste tenzijske sprave, jer one omogućavaju trening bez opterećenja zglobova. Također, i borilačke vještine su poželjna vrsta aktivnosti, a tu je i hodanje.

Osobama sa 70 i 80 godina preporučuje obavezno hodanje, a ako su već vježbali ranije i imaju uspostavljen aktivan ritam, s vježbom mogu nastaviti blažim intenzitetom, ali redovno. Tu su i multiplanarne kretnje koje nose velike koristi za psihofizički status.

Važno je urediti raspored vježbanja i držati se svojih ciljeva. Prednosti redovnog vježbanja daleko premašuju mogućnost od povreda. Osim toga, uvježbano tijelo je mnogo spretnije, jer vježbanje razvija koordinaciju i povećava snagu, a i sprečava veliki broj stanja i bolesti, poput artritisa, dijabetesa, osteoporoze, pretilosti i bolova u leđima.

Savjet ljekara

Stručnjaci savjetuju da sa svojim ljekarom provjerite jeste li spremni za vježbanje. Ako imate probleme sa srcem, artritis, bolove u leđima, karcinom, metaboličke i disajne probleme ili bilo koja druga oboljenja, dobro bi bilo da s ljekarom utvrdite šta je dopušteno, a šta treba izbjegavati tokom fizičke aktivnosti.

 

Comments are closed