Hrvatska će postati nacija siromašnih staraca

 The 2018 Ageing Report, koji se bavi tematikom starenja stanovništva i penzija u Europskoj uniji, objavljen je u maju.

Za Hrvatsku su podaci koji su objavljeni poražavajući. Primjera radi, hrvatski građanin koji je 2016. počeo raditi u Hrvatskoj će nakon 40 godina rada kada ode u penziju primati 16 posto manju isplatu od trenutnih penzionera koji su napunili 40 godina radnog staža. Gore će biti samo budućim penzionerima u Poljskoj i Rumunjskoj, za koje se predviđa strmoglavi pad od 40 posto.

Danska i Njemačka se mogu radovati povećanju penzija, dok Slovenija i Austrija mogu i za 40 godina računati na isti nivo penzija svojih građana.

Za Hrvatsku se do 2060. godine predviđa i sustavni pad BDP-a, najmanje 0,2 posto godišnje, a možda i mnogo više.

Hrvatska će samo zbog starenja stanovništva ostati bez 800 hiljada ljudi u radnom odnosu, a kad se tome dodaju podatci o ljudima koji su napustili zemlju, jasno je da se do 20160 god. očekuje velika katastrofa, izjavila je EK na temelju dostupnih podataka.

Udvostručit će se broj starijih od 65 godina, a značajno smanjiti broj djece i mladih ljudi. Hrvatska će dakle do 2060. postati nacija siromašnih staraca.

Inače, na nivou EU-a mirovinska primanja žena su 37 posto niža od mirovina muškaraca, a EK smatra da je jedan od načina da se ona približe i produljenje radnog vijeka žena.

Comments are closed