CroppedFocusedImage

I dalje zanemarujemo ove moćne sjemenke, a tope kile i štite od raka

Sjemenke ove biljke sadrže visoku količinu esencijalnih masnih kiselina neophodnih za zdravlje srca i krvožilnog sustava, ali i živčanog sustava te općenito obrambenog sustava organizma.

Stručnjaci preporučuju jednu žlicu lanenih sjemenki dnevno. Možete ih dodati u vašu zobenu kašu, salatu, juhu, vodu, smoothieje…

Evo zašto biste ih trebali jesti:

Dobre su za mozak

Bogate su omega-3 masnim kiselinama, što je vrlo važno za vegane ili pojedince koji ne jedu plodove mora. Pospješuju razvoj neurona i reguliraju funkcioniranje mozga. Za cjelokupno poboljšanje zdravlja mozga, dovoljne su jedna do dvije jušne žlice lanenih sjemenki dnevno.

Održat će vas sitima

Ove sjemenke su dobar izvor proteina i pomoći će vam da ostanete siti. Duži osjećaj sitosti znači manji unos kalorija, što može potaknuti mršavljenje.

Štite srce i smanjuje kolesterol

Studija iz časopisa Hypertension otkrila je da je linolna kiselina – glavna komponenta lanenih sjemenki povezana s nižim sistoličkim krvnim tlakom kao i smanjenim rizikom od hipertenzije.

Pomažu kod mršavljenja

Zahvaljujući sadržaju vlakana pomažu u održavanju razine šećera u krvi, suzbijaju glas te pomažu kod gubitka kila.

Štite od raka

Nekoliko istraživanja sugerira da je lan iznimno koristan u borbi protiv raka dojke, prostate, jajnika i debelog crijeva. Lan sadrži lignane za koje se smatra da imaju svojstvo prevencije karcinoma.

 

Comments are closed