crnadak

Igor Crnadak na 22. Evropskom forumu u Beču

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je danas na 22. Evropskom forumu, koji je održan na Diplomatskoj akademiji u Beču.

Na Forumu koji se ove godine održava pod nazivom Evropska unija kao vodeći akter bezbjednosti i odbrane raspravljalo se o prioritetima bezbjednosti i odbrambene politike tokom austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom te evropskoj ulozi u 21. vijeku.

Crnadak je učestvovao u dijelu posvećenom jugoistočnoj Evropi i njenoj ulozi za stabilnost Evropske unije, zajedno sa ministricom evropskih integracija Republike Srbije Jadrankom Joksimović i ministricom odbrane Republike Makedonije Radmilom Šekereniskom.

Na početku obraćanja, ministar Crnadak je rekao da je stabilna i prosperitetna budućnost zapadnog Balkana i Evropske unije jedino moguća kroz nastavak evropskih integracija. Naglasio je da je za rješavanje problema u regionu potrebno više iskrenosti i otvorenosti, te je podvukao da je posljednja odluka vlasti tzv. Kosova neprihvatljiva i da direktno opstruiše nastavak jačanja saradnje i ekonomskog razvoja u regionu.

Ministar je istakao da je posebno važno u narednom periodu beskompromisno raditi na uvođenju evropskih standarda i demokratskih vrijednosti, te da odgovornost leži na obje strane, i na Evropskoj uniji i na zapadnom Balkanu, te da je jako važno da vrata Evropske unije i u narednom periodu ostanu otvorena.

Comments are closed