Indijac koji je sa biciklom otišao na Svjetsko prvenstvo

Clifin Francis je sjedio u kući na sjeveru Indije, kada ga je prijatelj pitao da li ide na Svjetsko prventstvo.
“Naravno,” odgovorio je. “Možda čak i otputujem u Rusiju da gledam extravagancu.”
To je bilo u Augustu – ali nije imao ideju kako da priušti avionske karte iz Kerale (mjesto u kojem živi). Francis je profesor matematike i zarađuje oko $40 na dan.
“Shvatio sam da neću imati dovoljno novca da putujem u Rusiju i da ostanem tamo čitav mjesec. Onda sam pitao sam sebe – koji bi bio najjeftiniji način putovanja? Biciklo je bilo odgovor.”
Njegovi prijatelji mu nisu vjerovali, ali on je već odlučio.
23 Februara, on je počeo svoje epsko putovanje kojim je došao do Dubai-a sa avionom, a onda je došao trajektom do Irana. Od Irana, glavni grad Rusije je još uvijek udaljen više od 4200km.
Ali ipak nagrada na kraju je bila, šansa da vidi svog heroja, Argentinskog Lionel Messi-a, bez sumnje jednog od najboljih fudbalera na svijetu.
“Ja volim biciklizam i opsesivan sam što se tiče fudbala. Ja sam jednostavno kombinovao moje dvije strasti,” rekao je Francis
On je planirao da putuje preko Pakistana ali morao je da napusti tu ideju zbog napetih relacija sa Indijom.
“Promjena plana me je koštala mnogo. Nisam mogao da ponesem svoje biciklo u Dubai i morao sam da kupim novo biciklo tamo što je koštalo $700. Taj bicikl nije bio najbolji za velike udaljenosti, ali to je bilo najbolje što sam mogao priuštiti,” rekao je Francis.

Comments are closed