izlozba Amina1

Izložba “Karanfile, cvijeće moje” autorice Berine Bečić u Galeriji Novi Grad

Izložbeni prostor Općine Novi Grad Sarajevo u periodu od 08.05. do 22.05. 2019. godine bit će mjesto gdje će se moći pogledati izložba “Karanfile, cvijeće moje…” Odjeljenja za prirodne nauke Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Izložba ima za cilj prikazati značaj, simboliku i upotrebu bosanskohercegovačkih vrsta karanfila, rijetke i lijepe vrste karanfila naših planina, uzgojni turski karanfil kao neizostavni dio vrtne umjetnosti bosanskih avlija. Izložbom će se predstaviti i karanfil u usmenoj poeziji, ornamentici, gradskoj i seoskoj nošnji i predmetima pokućstava u tradiciji naroda bosanskohercegovačkog prostora.

Izložba također ukazuje i na tradiciju naroda u BiH, te upotrebu, simbolizam i značaj tog cvijeta koji se često javlja u lirskoj usmenoj poeziji, gdje simbolizira viteštvo, hrabrost i odvažnost. Javlja se i na ornamentici gradske i seoske nošnje i dijelovima pokućstva u tradiciji naroda BiH, a također je i neizostavni dio tradicionalne vrtne umjetnosti bosanskohercegovačkih avlija.

Autorica izložbe je mr.sci. Berina Bečić, viša kustosica-hortikulturistica.

Ulaz je slobodan.

Comments are closed