Jadransko more najtoplije u zadnjih 100 godina

Od sjevera do juga jadranskog mora temperatura je ovog mjeseca ,a više nego ugodna za kupanje, tačnije temperature su trenutačno tri ili više stepeni Celzijusa više u odnosu na prosjek za ovo razdoblje.

U utorak ujutro već u 8:00 sati u gradu Krku, Splitu i Puli mjerilo se 26 stepena. Od 2008. do 2015. prosječna temperatura površinskog sloja Jadrana porasla je za 1,25 stepena, a taj trend ubrzanog zagrijavanja ne staje.

Ovogodišnja sezona bura i hladnoće bila je neuobičajena jer se javila na kraju zime, odnosno početkom ožujka. Istovremeno, veći dio zime bio je topliji od prosjeka. Definitivno, ekstremi, odnosno izmjenjivanje izuzetno toplih i hladnih razdoblja, danas su učestaliji nego prije nekoliko desetaka godina.

Sigurno je da će Jadran postati topliji i slaniji.

Strujanje će biti slabije, donos kisika u duboke slojeve mora bit će slabiji, što će imati značajan utjecaj na živi svijet na dnu mora, temperatura zraka bit će viša kao i učestalost toplinskih valova, ekstremi poput toplinskih valova, izraženih oborina, bujičnih voda, poplavljivanja obalnih područja, bit će učestaliji. To će imati značajan utjecaj na živi svijet, na čovjeka i na njegove aktivnosti. Koliki će biti utjecaj ovisi i o tome hoćemo li biti sposobni prilagoditi se klimatskim promjenama, odnosno načiniti održivo društvo u smislu eksploatacije prirodnih resursa. Obzirom na sadašnje ponašanje političara i nacije, koju nije baš previše briga za ono što nam je dano, nisam siguran u svijetlu budućnost. No jednom kad dosegnemo dno, a valjda će i to doći, možda će i suživot s prirodom biti ostvariv, kako u području Jadrana tako i u svijetu.

Comments are closed