japan house

Japan besplatno dijeli napuštene kuće

U Japanu postoji više od osam miliona napuštenih objekata. Kako bi sačuvali kvalitetne domove od propadanja Japan je pokrenuo program smanjenja broja napuštenih domova širom zemlje izlistavajući ih kao besplatne. 

Najskuplja oglašena kuća iznosi 30 miliona yena (455.000 KM) dok su mnoge nektenine izlistane kao besplatne i potrebno je platiti nešto malo poreza i naknadu za agenta za nekretnine i kuća je vaša.

Sve je to posljednica odluke Vlade Japana da riješi problem krize sa praznim nekretninama.

Prema vladinom izvještaju iz 2013. godine, u Japanu je bilo više od osam miliona praznih kuća. Najveći dio njih je u ruralnim sredinama kao i na periferiji velikih gradova.

Prema procjenama Fujitsu Instituta u Japanu će do 2033. godine biti više od 20 miliona praznih domova što je trećina od ukupnog broja domova u toj zemlji.

Jasno je da je glavni uzrok sve većeg broja praznih domova zapravo starenje Japana i otvorena depopulacija.

Sve više Japanaca odlazi u staračke domove čime brojne nekretnine ostaju prazne bez ikoga da živi u njima. Nema dovoljno mladih ljudi koji bi popunili prazninu.

Drugi važan faktor u Japanu je sujevjerje.

Ona imanja i nekretnina na kojima su se dogodile tragedije poput samoubistava, ubistava ili “usamljenih smrti”, smatraju se da “donose lošu sreću” u japanskoj kulturi.

Zbog toga ih je teže prodati novim vlasnicima i dodatno pogoršavaju tržište nekretnina.

 

Comments are closed