monteno

„Jedne noći u decembru“ u sjećanje na lik i djelo Kemala Montena

U sjećanje na lik i djelo Kemala Montena, kao jednog od utemeljitelja sarajevske pop scene, čije pjesme se i danas pjevaju u svim zemljama regiona, bit će održana manifestacija „Jedne noći u decembru“, povodom obilježavanja 70 godina od njegovog rođenja.

Općina Stari Grad podržala je ovaj projekat koji će se realizovati od 26.decembra, 2018. godine do 10.januara, 2019. godine u jednoj od najprometnijih ulica ove općine – Štrosmajerovoj ulici.

Ova manifestacija, koja je zamišljena kao izložbena postavka, ujedno će biti i novi turistički proizvod koji će biti dostupan građanima Sarajeva, ali i svim posjetiocima glavnog grada BiH, kao najatraktivnije turističke destinacije u zimskom periodu u regionu.

U prazničnom ambijentu i u prikladno dekorisanoj Štrosmajerovoj ulici, dvosedmična manifestacija „Jedne noći u decembru“ slikom i muzikom će vratiti Kemala Montena gradu kojem je do kraja života ostao vjeran.

Autorica projekta i izložbe je Amina Abdičević, a njegovu realizaciju omogućili su Općina Stari Grad Sarajevo, Općina Centar, Turistička zajednica KS i Ministarstvo kulture i sporta KS.

Centralnim dijelom Štrosmajerove ulice bit će postavljeno 12 samostojećih elemenata na kojima će kroz kreativni umjetnički prikaz u štampanoj formi biti napravljen presjek života i realizovanih umjetničkih dostignuća Kemala Montena.

U sklopu njih bit će i postamenti sa LED rasvjetom i iz njih će biti emitovan audio zapis, na osnovu čega će biti predstavljen kompletan produkcijski rad Kemala Montena.

Postavit će se i Mala scena kao mjesto dešavanja svečanog otvaranja izložbe, a imat će i interaktivni karakter sa posjetiocima kao mjesto sa kojeg bi publika mogla ponijeti uspomenu u obliku foto dokumentacije. Manifestaciju će pratiti i prigodne brošure, te 10 različitih vrsta razglednica s likom Kemala Montena.

Jedne noći u decembru“ – manifestacija povodom obilježavanja 70 godina od rođenja Kemala Montena, uvod je za implementaciju projekta otvaranja muzeja sarajevske pop-rock muzičke scene, koji će svakako doprinijeti razvoju i unaprjeđenju kulturnog turizma u Sarajevu.

Comments are closed