valentinovo-srce-crveno-810x446

Kada i zbog čega mi danas slavimo Dan zaljubljenih

Postoje razne teorije o Danu zaljubljenih, a najpoznatija potiče iz 3. vijeka iz Rima.
Postoje razne teorije o Valentinovu, međutim, najpoznatija potiče iz Rima, dok je hrišćanstvo bilo u začecima. Tadašnji car Klaudije Gotski zabranio je svojim vojnicima da se žene jer je smatrao da se neće predano boriti u pohodima.
Svi sveštenici poštovali su carevu odluku, osim Valentina koji je jedini vršio obred vjenčanja. Valentin je bio je sveštenik i mučenik koji je živio u 3. vijeku. Kada se za to saznalo, car ga je bacio u tamnicu i dao pogubiti odrubivši mu glavu 14. februara. Pogubljen je 269. godine nakon čega ga je narod ubrzo proglasio svecem.
Papa Julije I u četvrtom vijeku nad njegovim je grobom podigao baziliku, te se od tada počeo poštovati medu hrišćanima. Od 15. vijeka narod ga slavi kao zaštitnika zaljubljenih.
Druge teorije o porijeklu Dana zaljubljenih govore da se mogu pronaći teze da potiče od nekih paganskih obreda, dok druge govore kako se u srednjovjekovnim vremenima vjerovalo da se ptice počinju pariti 14. februara, pa otuda običaj slanja čestitki za Valentinovo.

 

ljubav.info

Foto: ljubav.info

Comments are closed