cooking-with-kids-1

Kako naučiti djecu da jedu zdravu hranu?

Umjesto da se bezuspješno trude uvjeriti djecu da jedu, ona roditeljima savjetuje da na najrazličitije načine pripremaju zdravu hranu, čineći je dostupnom i bliskom malim ukućanima.

Djeci je mjesto u kuhinji!

Pogrešno je tjerati djecu iz kuhinje tokom pripreme jela. Njihovo učešće važan je prvi korak u prihvatanju nove hrane. Godinama promatravši 600 djece, od koje su samo neka pohađala radionice kuhanja, tvrdnju su potkrijepili i naučnici Univerziteta Columbia. Djeca koja su kuhala rado su naručivala poznata jela. Ostala su ih djeca većinom odbijala.

Ne podmićujte!

Druga je najčešća roditeljska greška tjeranje djece da probaju jelo, pa čak i uz nagradu, pokazale su studije. Naučnici Pensilvanijskog univerziteta testirali su djecu tražeći od njih da jedu povrće i piju mlijeko, zauzvrat im nudeći nagrade.

Djeca koja su prihvatila nagrade poslije su izrazila odbojnost prema povrću i mlijeku. Umjesto podmićivanja, ponudite dijete hranom, ali ne bunite se ako ne želi. Budite neutralni.
Navike su važne!

Djeca često slijede primjer roditelja te će tako najčešće probati hranu koju su vidjeli da jedu majka ili otac. Studije su pokazale da djeca nerijetko jedu ili odbijaju isto voće i povrće kao roditelji. Zato, ako ste na dijeti, pazite da navikama ne utječete na dijete.

I obavezno nagradite svoju djecu, kako bih više imala želju da svaki sljedeći put spremate zajedno :)

Comments are closed