kasarna

Kasarna u Hadžićima u srijedu otvara vrata migrantima

Iz IOM-a ističu da su svi kontejneri postavljeni i da je kasarna Ušivak u potpunosti spremna za prijem migranata. Centar u čijem se krugu, osim zgrade, nalazi i 66 kontejnera može primiti 400 osoba.

Služba za poslove sa strancima nadležna je za kriterije i registriranje migranata, a oni koji budu smješteni u kasarni Ušivak, osim osnovnih uslova za život, kao što su hrana, sanitarni kontejneri za održavanje lične higijene i kontejneri za pranje i sušenje odjeće, imat će priliku da učestvuju u sportskim aktivnostima, a bit će im osigurane razne društvene igre i TV sala.

Iz IOM-a je ranije najavljeno da će korisnici centra imati potpunu slobodu kretanja, ali da će morati poštovati pravila o povratku u centar u večernjim satima. Kućni red će usaglasiti Služba za poslove sa strancima.

Obroke za migrante koji budu smješteni u Hadžićima, kao partner IOM-a, pripremat će Udruženje Pomozi.ba. Na poslovima održavanja i čišćenja centra uposleno je 16 osoba iz lokalnih mjesnih zajednica.

Podsjećamo, Vlada FBiH je u junu ove godine kasarnu Ušivak s pripadajućim zemljištem ukupne površine 95.129 kvadratnih metara s 21 objektom, ukupne korisne površine 4.794 kvadrata, dala na korištenje, bez naknade, Vijeću ministara BiH za potrebe Ministarstva sigurnosti, za smještaj migranata koji se nalaze na teritoriji BiH.

Mjesec kasnije šef Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter Van der Auweraert i viceguvernerka Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) María Sánchez-Yebra Alonso potpisali su Ugovor o grantu vrijednom million eura za opremanje centra za migrante u Hadžićima. Novac je namijenjen za organiziranje potpuno opremljenog centra za 400 osoba, grant je dodijeljen Vijeću ministara BiH, ali projekt implementira IOM.

Comments are closed