images

Legenda rokenrola i čovjek koji je pomjerao granice

Najzanimljivije činjenice iz života Freddie Mercurya.

Malo koji muzičar je ostavio toliki trag na umjetnost, kulturu i publiku, koliko Freddie Mercury. Iako je ostao upamćen po ekstravagantnosti na sceni, o njegovom privatnom životu se nije puno znalo.

Donosimo vam nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o, kako je to nauka nedavno dokazala, najboljem pjevaču svih vremena.

1. Rođen je kao Farrokh Bulsara

Farrokh Bulsara se počeo predstavljati kao Freddie dok je bio u internatu za dječake, Sveti Petar u Mumbaju. Zvanično je promijenio svoje ime u Freddie Mercury oko 1970. godine, kada je formirana grupa Queen.

2. Njegovo rodno mesto se nalazi u Zanzibaru

Freddie je rođen u Stoun taunu, dijelu grada Zanzibara u današnjoj Tanzaniji. Njegova porodica se preselila tamo kako bi njegov otac mogao da nastavi svoju karijeru u Britanskoj kolonijalnoj kancelariji. Odrastao je između Zanzibara i Indije prije nego što je prešao u Midlseks u Engleskoj, kada je bio tinejdžer.

3. On i njegova porodica su praktikovali zoroastrizam

Mercury i njegova porodica su bili Parsi i praktikovali su zoroastrizam, jednu od najstarijih monoteističkih religija na svetu. Iako je godinama nije praktikovao, njegovu sahranu je obavio zoroastrijanski sveštenik.

4. Imao je raspon glasa od četiri oktave

Dok je govorio bio je u rasponu baritona, ali većina pjevanja je bila u tenoru. Tim naučnika je 2016. godine odlučio da proučava njegov glas. Među mnogim zaključcima do kojih su došli je da su se Freddievi vokalni akordi premještali brže nego kod prosječne osobe. Takođe, grupa austrijskih, čeških i švedskih naučnika sprovela je istraživanje, koje je objavljeno u “Logopedics Phoniatrics Vocology”, a na osnovu kojeg je Freddie najbolji pjevač svih vremena.

5. Dizajnirao je grb Queena

Zahvaljujući diplomi iz umjetnosti i grafičkog dizajna sa koledža Ealing Art, Freddie je bio i nešto više od lica benda – on je takođe brendirao bend. Grb koji je dizajnirao je sastavljen od zodijačkih znakova čitavog benda – dva lava koji predstavljaju Johna Deacon i Rogera Taylora, rak koji je zodijački znak Brian Maya, i dve vile koje su predstavljale Freddijev znak, devica. Naravno, slovo Q i kruna označavaju ime benda, a feniks štiti čitavu stvar.

6. Otkrio je da ima sidu samo jedan dan prije nego što je preminuo

Mercury i njegov menadžer su izdali izjavu koja potvrđuje da Mercury ima sidu, jedan dan prije smrti. Već se nekoliko godina u javnosti govorilo o Freddievom slabom izgledu i iznenadnom nedostatku turneje benda.

e smrti. Već se nekoliko godina u javnosti govorilo o Freddievom slabom izgledu i iznenadnom nedostatku turneje benda.

 

 

Comments are closed