5s

Makron predložio javnu raspravu kako bi smirio ‘žute prsluke’

Suočen s krizom ‘žutih prsluka’, francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je “što veći broj Francuza” da učestvuju u velikoj nacionalnoj raspravi čiji je cilj da smire bijes demonstranata.

“Ovo nisu ni izbori, niti je ovo referendum”, naveo je šef države u pismu Francuzima koje je u ponedjeljak objavljeno u štampi i na društvenim mrežama.

Makron predlaže da se javna rasprava fokusira na tridesetak pitanja, a četiri su glavne teme na dnevnom redu: kupovna moć, fiskalna politika, demokratija i okoliš. Javna rasprava neće uključiti pitanja poput abortusa, smrtne kazne ili istospolnih brakova.

Već u utorak Makron će krenuti na turneju po zemlji. U utorak će se na zapadu zemlje sastati s oko 600 gradonačelnika i poslanika iz Normandije.

Rasprava treba trajati do sredine marta, zatim će se analizirati rezultati, a odluke će biti donesene prije kraja aprila.

U subotu je širom Francuske protestovalo oko 84.000 ‘žutih prsluka’, koji osuđuju fiskalnu i socijalnu politiku vlade, koje smatraju nepravednim, te traže veću kupovnu moć.

Izvor: Slobodna Evropa

Comments are closed