zastupnici-e-za-memorijalni-centar-srebrenica-potocari-potoacri_5e1d8a898c7f4

Memorijalni centar Potočari – program uključivanja bh. zastupnika

Memorijalni centar Srebrenica- Potočari danas je predstavio javnosti program “Zastupnici/e za Memorijalni centar”, u okviru kojeg planira značajnije uključivanje izabranih predstavnika u državnim, entitetskim i kantonalnim zakonodavnim tijelima u aktivnosti ove institucije.

Cilj  je razviti široku mrežu izabranih predstavnika sa svih razina vlasti koji su uključeni u procese donošenja odluka, kako bi imali na raspolaganju adekvatne informacije o  aktivnostima. U toj saradnji je od posebne važnosti zagovaranje donošenja zakonske regulative o zabrani negiranja i minimiziranja genocida, zajedničko djelovanje na borbi protiv govora mržnje te povezivanje sa različitim međunarodnim partnerima koji će doprinijeti podizanju svijesti o činjenicama vezanim za genocid u Srebrenici,  poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.
“Parlamentarci koji se uključe u ovaj program, podržavat će Memorijalni centar Srebrenica-Potočari izdvajanjem redovne simbolične mjesečne donacije od 100 KM od svoje naknade za rad (paušala) , a ova sredstva će biti iskorištena za namjensku podršku aktivnostima posebnih programskih aktivnosti rada sa domaćim i međunarodnim partnerima, te uključivanja mladih na istraživanju genocida u Srebrenici”, dodaju iz Memorijalnog centra.

U posljednjoj sedmici augusta 2020. godine, Memorijalni centar će upriličiti poseban događaj i zajedničku posjetu inicijative “Zastupnici/e za Memorijalni centar”,  kada će javnosti biti prezentirani rezultati rada ove inicijative.

Agencija Anadolia
Foto:AA

Comments are closed