mlll

Mladi u BiH traže pomoć zbog problema u porodici, vršnjačkog nasilja, seksualnosti…

Plavi telefon je savjetodavna linija za mlade do 18 godina. Putem ovog besplatnog broja 080 05 03 05 mladi se mogu obratiti stručnim osobama sa kojima mogu razgovarati o svim problemima koji ih muče. Ove godine je zazvonio više od tri hiljade puta, a mladi su najviše tražili savjete zbog problema u porodici, vršnjačkog nasilja, seksualnosti te seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Linija je prvenstveno namijenjena djeci koja osjećaju da ih neko iz njihove okoline na bilo koji način zlostavlja, tuče, vrijeđa, naziva pogrdnim imenima, prilazi im na seksualno neprihvatljiv način… Medjutim, mogu se javiti i oni koji znaju ili su vidjeli da je neko dijete zlostavljano i zanemareno.

Takodjer, linija je otvorena za sve probleme koje dijeca imaju, a o kojima nemaju skim razgovarati.

Koordinatorica rada Plavog telefona Nataša Pivašević ističe kako ih često zovu i starije osobe koje traže savijet kako pomoći djetetu. “Plavi telefon je za približno šest godina postojanja primio više od 6.000 poziva mladih do 18 godina”, kazala je ona.

Linija Plavog telefona otvorena je svakim radnim danom od 9 do 17 sati. Važno je napomenuti kako je ovo anonimna linija, tako da mladi ne moraju ostaviti bilo kakve podatke o sebi. Na ovoj savjetodavnoj liniji radi blizu 25 volontera, studenata psihologije, pedagogije ili humanističkih nauka koji su prošli obuku za pružanje kvalitetne podrške djeci.

Comments are closed