camera-3655666_960_720

MUP KS: Nove kamere bilježe svaki prekršaj te ukradena i neregistrovana auta

Nedavno su pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo postavili dvije fiksne analitičke (ANPR) kamere u ulici Kurta Schorka na Dobrinji i u Binježevu.

U budžetu Kantona Sarajevo Upravi policije osigurano je 500 hiljada maraka da se instalira još 15 analitičkih kamera na svim izlazima u Kantonu Sarajevo. Nada se da će do kraja 2019. godine realizovati kompletan projekat, pojasnio je komandir Jedinice za saobraćaj Uprave policije MUP-a KS Željko Klisara.

“Fiksne analitičke kamere rade na principu detektiranja vozila kojima je istekla registracija, ukradenih te vozila sa stranim registarskim oznakama čiji vozači u određenom momentu prave saobraćajni prekršaj, ili su ranije napravili prekršaj, a nisu platili kaznu. Svi podaci pohranjuju se u posebne policijske baze podataka. Tako se u svakom trenutku može brzo provjeriti da li je vozilo registrovano, uvidom u bazu registrovanih vozila u cijeloj BiH. Možemo odmah provjeriti automobile sa stranim registarskim tablicama, ako su i ranije prošli kroz crveno svjetlo, ako je radar zabilježio prekomjernu brzinu. U našim bazama podataka su registarske tablice ukradenih vozila, te izgubljenih ili ukradenih registarskih tablica”, pojašnjava Klisara.

Kada kamere otkriju takva vozila, dodaje Klisara, policajac u bilo kojem dijelu grada dobije fotografiju u roku tridesetak sekundi na tablet koji posjeduje i zaustavlja to vozilo. Ako je vozač napravio saobraćajni prekršaj, policajac na licu mjesta ima mogućnost da mu pokaže fotografiju koju je dobio na svoj tablet.

Mjesto, vrijeme, prekoračenje brzine i sve druge saobraćajne prekršaje, strana, ukradena vozila, kamera snimi, pa policija nakon provjere može i naknadno kazniti vozače ili ući u trag ukradenom vozilu, pojašnjava naš sagovornik. Zahvaljujući ovim kamerama stranci koji naprave saobraćajni prekršaj platit će kaznu na licu mjesta.

Comments are closed