Mural-Šantić-600x400

Murali Alekse Šantića i Emine oživjeli ulice Mostara

Oko 20 murala nastalih tijekom ovogodišnjeg Mostar Street Art Festa, među kojima su utjelovljeni likovi čuvenog mostarskog pjesnika Alekse Šantića i njegove Emine, oživjeli su mostarske ulice.

Mural jednog od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjesnika, djelo je dvadesetšestogodišnjeg umjetnika Denija Božića iz Doboja.

Iako u svojoj karijeri ima urađenih oko 300 murala, Božić kaže da je posebno uživao radeći ovaj mural, te da mu je čast bilo oslikati lik mostarskog pjesnika u ulici koja nosi njegovo ime.

“Aleksa Šantić je veliki pjesnik, on je Mostarac i u najmanju ruku zaslužuje svoj trg, park i ulicu pa i mural u svojoj ulici”, rekao je Božić.

Dimenzije murala su šest sa četiri metra, a mladi umjetnik je na njemu radio intenzivno puna četiri dana.

Reakcije građana su pozitivne, Mostarci su fotografirali umjetnika kako radi, zastajali i kazivali riječi pohvale.

Pohvale i divljenje građana Mostara svojim radom izazvala je i mlada umjetnica Đenana Taso iz Sarajeva, koja je preko puta parka Alekse Šantića oslikala lik njegove na daleko poznate Emine.

Organizatorica Street Arts Festivala Marina Đapić izrazila je zadovoljstvo što se na murale konačno gleda kako na umjetnost, a ne kao vandalizam.

“Dvadeset umjetnika je sudjelovalo ove godine i nastao je oko 20 murala. Priča s Aleksom Šantić i Eminom je tematska u suradnji s Agencijom Lokalne Demokracije, na njihovom projektu Clink koji se bavi kulturno historijskim nasljeđem, ali u produkciji Street Art Festivala”, rekla je Đapić.

Ostali umjetnici radili su, kako je navela, murale s apstraktnim motivima ili realističnim koji pokazuju njihov stil.

“Na ovogodišnji festival stigli su nam umjetnici iz raznih krajeva svijeta koji su poznati po muralima, ali imamo i umjetnike koji prvi puta slikaju murale tako da pružamo priliku za afirmaciju mladih što smatramo izuzetno značajnim za razvoj umjetnosti”, kaže Đapić.

Osim što nastaju umjetnička djela, tijekom sedmodnevnog festivala u Mostaru se povezuju umjetnici međusobno, kroz druženje i razmjenu kulture.

“Mostar ima najjači Street Art Festival i ovo što radimo je na svjetskoj razini”, ističe Đapić.

Cilj festivala je, kako kaže, da se cijeni javni prostor, njeguje umjetnost, te da se ne razmišlja o street artu kao vandalizmu što on zaista nije i da ljudi prepoznaju ljepotu u sebi koja egzistira kroz umjetnost, te budemo pozitivni, bliži jedni drugima, njegujemo prometejstvo i različitosti kulture.

“Kada nam dođu umjetnici kao što su ove godine iz Njemačke, Brazila, Španjolske, Italije…, kad smo svi zajedno tu neka je dobra energija i mislim da je super da se u Bosni i Hercegovini događaju projekti koji imaju tu multikulturalnost kao što je naš Street Art Festival”, poručila je Đapić.

Osmi Street Arts Festival u Mostaru koji se održava od 1. do 8. rujna/septembra okupio je 20 street art umjetnika iz zemlje i svijeta, te u grad na Neretvi donio novu energiju, povezao mlade ljude i pokazao ljepotu umjetničkog izričaja bogateći arhitekturu grada sa 20 murala.

Comments are closed