radio_old_slika

Muzika iz BiH će se puštati na radiju u Americi

Oko 100.000 građana Bosne i Hercegovine živi u gradu Waterloo i shvativši značaj boanskohercegovačke zajednice za Iowu, radio stanica KBBG odlučila je emitirati i muziku iz BiH.

Inače, KBBG radio je primarno namijenjen afro-američkoj zajednici u Iowi i u svom programu često puštaju hip-hop, soul, jazz i druge žanrove.

Cilj radija KBBG je ponuditi kvalitetan program sve većoj bh. zajednici, prenosi News 7 KWWL iz Iowe.

Predsjednica radija KBBG Deborah Berry, bivša senatorka Republikanske stranke u Iowi, kaže da je radio KBBG, od svog osnivanja 1977. godine uvijek služio zajednici.

“Naša zajednica je sve vrijeme rasla, pogotovo u svojoj raznoličitosti. Primijetili smo da je porastao broj građana iz Bosne i Hercegovine u Waterloo-u.”, ističe Deborah.

Direktor programa Joe Organist je rekao: “Oko 100.000 ljudi iz Bosne i Hercegovine živi ovdje. Vjerovatno imamo najveću zajednicu Bosanaca u SAD-u”, te dodaje: “Mislim da je stvarno potrebno da imamo bosansku muziku u programu i da to pokazuje da naša zajednica prihvata da se emituje takva muzika.”

Šef informativnog programa za afro američku zajednicu Allen Robinson kaže: “Želimo naučiti više o bosanskoj kulturi baš kao što su Bosanci morali naučiti, razumjeti i usvojiti našu kulturu kada su došli u ovo područje.”.

Comments are closed