1200px-Gulf_Offshore_Platform

Na međunarodnim tržištima cijena nafte iznad 37 dolara

Cijena nafte na međunarodnom tržištu dostigla je nivo iznad 37 USD (američkih dolara), a glavni razlog što je ova odluka donesena jeste uvođenje podsticajnih mjera za ekonomiju, i poruka Rusije da će nastaviti razgovore sa Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o proizvodnji.

Na Američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,42 USD višoj cijeni, od 33,55 USD. Na londonskom tržištu cijena barela povećana je za 2,8 USD u odnosu na prethodna zatvaranja i sada ukupno iznosi 37,16 USD.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump izjavio je da će preuzeti velike mjere kako bi zaštitio američku ekonomiju od utjecaja širenja i epidemije koronavirusa.

Japanska vlada planira da potroši više od četiri milijarde dolara USD radi suzbijanja epidemije koronavirusa.

Ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman izjavio je da nema potrebe za održavanjem bilo kakvih sastanaka, u slučaju da se ne postigne dogovor o mjerama koje bi se trebale poduzeti u cilju sprječavanja utjecaja epidemije koronavirusa na potražnju i cijene.

Saudijska Arabija najavila je da će se u mjesecu aprilu približno proizvoditi oko 12,3 miliona barela dnevno, što je znatno više od sadašnjih 9,7 miliona barela.

Također je ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je da bi sljedeći sastanak sa Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o proizvodnji, trebao bi se održati u maju ili junu ove godine.

Najveći potres na naftnim tržištima izazvala je Rusija krajem prošle sedmice,iz razloga što je odbila amanjenja snabdijevanja za dodatnih 1,5 miliona dnevno, pored već dogovorenih 1,7 miliona dnevno.

Dodatnu podršku pružila je i vijest da je kineski predsjednik Xi Jinping posjetio mjesto Wuhan, tzv.žarište epidemije koronavirusa, prvi puta od izbijanja.

Comments are closed