stajalista1

Na Otoci počela izgradnja novih tramvajskih stajališta

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo uspješno je krenulo u realizaciju projekta koji se odnosi na izgradnju tramvajskih stajališta. Radovi su krenuli danas na stajalištu Otoka.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta izjavio je: da će izgradnja novih tramvajskih stajališta biti dio projekta koji bi trebao sadržavati saobraćajni centar iz kojeg će se voditi kompletna kontrola svih linija i reda vožnji u KS.

Izgradnja novih tramvajskih stajališta ima za cilj poboljšati sami kvalitet tramvajskog prevoza, sigurnost putnika i kontrolisanu naplatu , što bi drastično poboljšalo stepen naplate i mogućnost da se unaprijedi kvalitet usluge.

Nova stajališta će imati prisutan videonadzor, tzv.obavještač o dolascima narednog vozila, i treba dodati da će biti prilagođena osobama sa poteškoćama u razvoju.

Iz prilaznog dijela će se dolaziti ispod nadstrešnice 1 gdje je smješten uređaj za prodaju karata, kontrolisani ulaz i izlaz putem tripoda i pomična- klizna kapija za prolaz za osobe sa poteškoćama u kretanju i roditelje koja djecu voze u dječijim kolicima.

Poslije kontrole ulaza, nalazi se ormar za instalacije jake i slabe struje, klupa i kanta za smeće.

Nadstrešnica 1 će biti  opremljena rasvjetom, jednom mapom javnog gradskog saobraćaja, elekronskim obavještačem dolaska sljedećeg vozila sa zvučnim signalom i dvije nadzorne kamere.

Centralni dio stajališta predviđen je za ulaz- izlaz iz tramvaja i opremljen je trakama za upozoravanje i usmjeravanje za osobe sa oštećenim vidom.

Poslije izgradnje ovog stajališta naredni radovi će biti na stajalištu u Nedžarićima.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo ima za cilj da u 2020. godini izgradi 22  nova tramvajska stajališta.

Comments are closed