preuzmi

Na protestima u Venecueli poginule još najmanje tri osobe

Najmanje tri osobe poginule su u Venecueli tokom posljednjeg talasa protesta protiv socijalističke vlade, a time je ukupan broj stradalih tokom demonstracija koje traju već mjesec i po dana, povećan na najmanje 40, prenosi Beta.

U nasilju na jučerašnjim demonstracijama protiv predsjednika Venecuele Nikolasa Madura povrijeđene su stotine ljudi, neke zgrade su zapaljene, a obje strane su bacale suzavac na protivnike.

Na jednom snimku vide se posljednji momenti života 33-godišnjeg muškarca, okruženog masom. Zvaničnici su saopštili da je jedan 18-godišnjak umro od metka koji ga je pogodio u grudi tokom protesta, dok je treća žrtva 17-godišnjak kojeg je metak pogodio u glavu.

Jučerašnjim”sjedenjem protiv diktature”, odnosno zauzimanje prostora sjedenjem, počeo je mirno, ali su se demonstranti kasnije sukobili sa vojskom i policijom, bacali kamenice i zapalili jedno oklopno vozilo, na šta su snage bezbjednosti odgovorile velikom količinom suzavca i gumenih metaka.

Nemiri u Venecueli imaju sve veće razmjere jer opozicija ne želi da odustane od gotovo svakodnevnih demonstracija, zahtevajući da se vanredni predsjednički izbori održe odmah.

Maduro, koji ne pokazuje namjeru da ispuni njihove zahtjeve, odgovorio je inicijativom za promenu Ustava, što opozicija tumači kao izgovor za odlaganje izbora i kao Madurov pokušaj da ostane na vlasti.

Evropska unija pozvala je na održavanje izbora u Venecueli, a ministri spoljnih poslova EU saopštili su da “nasilje i primena sile neće riješiti krizu u zemlji”. SAD su izrazile duboku zabrinutost zbog urušavanja demokratskih standarda u Venecueli.

U sukobima demonstranata i policije od početka aprila poginulo je najmanje 40 osoba, više stotina ljudi je ranjeno, dok je više od 2.000 uhapšeno.

Comments are closed