stari-grad

Načelnik Hadžibajrić oformio odjeljenje za održavanje javnih površina

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić oformio je odjeljenje za održavanje Aleje ambasadora, cestovnih pojasa i javnih površina, pri Službi za inspekcijske i komunalne poslove. U odjeljenje je zaposleno pet pomoćnih radnika koji su već raspoređeni na teren gdje kose travu, uklanjaju šiblje i nisko rastinje.

Usljed sve većih potreba za održavanjem Aleje ambasadora, kao i brojnih javnih površina koje su često obrasle travom i rastinjem u ljetnom periodu, te pojave zmija i glodara, pokretanje ovog odjeljenja, koje je zamišljeno kao jedna vrsta putarske službe, bilo je neminovno.

„Raspisali smo javni oglas za prijem pomoćnih radnika prije nekoliko mjeseci. Nismo imali nikakve posebne uslove, osim da se jave ljudi koji su spremni da rade fizičke poslove, da čiste, kose i rade sve što treba da općinu dovedemo u red,“kazao je Hadžibajrić. „Ne možemo čekati na komunalne službe jer se u praksi pokazalo da kasno reaguju. Svakog ljeta imamo problem sa izraslim rastinjem i travom na saobraćajnicama. Vozači ne vide kuda voze i da li im u susret ide drugo vozilo, a još je opasnije za pješake. Sad imamo putarsku službu koja će reagovati u ovakvim situacijama, ali naglašavam da će ovi uposlenici održavati samo javne površine, te apelujem na građane da sami održavaju svoja dvorišta i prilaze,“dodao je Hadžibajrić.

Načelnik Hadžibajrić je odredio i četiri glavna putna pravca koji se moraju stalno održavati, a to su: ulica Sarajevskih gazija, Nalina (do Popovog gaja), Aleja ambasadora i ulica Zmajevac (od Višegradske kapije prema Vidikovcu). Također, naložio je hitno čišćenje i održavanje puta prema Baricama, te tzv. starog austrijskog puta na Širokači.

Uposlenici odjeljenja za održavanje javnih površina, nakon što su završili čišćenje i košenje na brani Bentbaša, danas su raspoređeni u Aleju ambasadora.

Uklonjen ruševni objekat u ulici Mustafe Dovadžije
Završeno je rušenje i uklanjanje objekta u ulici Mustafe Dovadžije na Vratniku. U okviru preventivnih mjera u cilju zaštite i spašavanja, koje koordinirano provode Služba civilne zaštite i Sektor za inspekcijske poslove Općine Stari Grad, od prošlog mjeseca vrši se uklanjanje ruševnih objekata u Starom Gradu, za koje je utvrđeno da su u vlasništvu Općine Stari Grad.

Podsjećamo, ranije je izvršeno uklanjanje ruševnih objekata u ulicama Okrugla br.18 na Mahmutovcu i Hrvatin br.6 na Bistriku.

Izrađeni su projekti rušenja i osigurane potrebne dozvole za ukupno sedam objekata koji predstavljaju prijetnju po okolinu. Ovi objekti su u stanju rušenja i nije moguća njihova rekonstrukcija ili sanacija, te je rušenje jedino rješenje. U toku su pripreme za rušenje objekta na Kovačima, nakon čega je na redu objekat u ulici Braće Morić br.11.

Za izvođača radova izabrana je firma Klico trans. Za ove radove Općina Stari Grad je, putem Službe civilne zaštite, izdvojila 60.000 KM.

Comments are closed