NASA-in rover Opportunity se na Marsu bori protiv snažne i opasne prašinske oluje

 Oluja je toliko jaka da blokira Sunce, zbog čega je Opportunity u opasnosti jer mu je Sunce potrebno za njegove solarne panele, koji skupljaju energiju i pune njegovu unutrašnju bateriju. Inžinjeri NASA-e čekaju da vide da li rover može izdržati oluju te nastaviti funkcionisati nakon što ona prođe.

Dobra vijest je svakako činjenica da je rover izdržljiv. Na Crvenu planetu je sletio u januaru 2004. godine te je izdržao duže od 14 godina, mnogo duže od tri prvobitno planirana mjeseca. Rover je također preživio jednu prašinsku oluju 2007. godine, tako da inžinjeri NASA-e znaju šta je potrebno učiniti u ovakvim situacijama.

Loša vijest je da oluja iz 2007. godine nije ni blizu snažna kao ova kojoj je rover trenutno izložen. Oluja je iznenadila inžinjere, a formirala se iznad rovera još 3. juna te brzo ojačala tako da su oblaci na Marsu mnogo tamniji nego što su bili oni prije više od deset godina, tako da je dan gotovo pretvoren u noć. Zbog toga Opportunity stvara najmanje energije ikada. Zbog toga rover mora koristiti rezerve baterije kako bi nastavio raditi, no, ako baterija postane preslabe, rover neće moći komunicirati s inžinjerima na Zemlji tako da NASA neće znati u kakvom je stanju. Postoji rizik i da se rover hladi, a čak i mala kretanja griju njegovu bateriju kako bi mogao funkcionisati u hladnom okruženju Marsa. No, ako rezerve padnu na nizak nivo, rover se neće moći kretati do kraja oluje. On posjeduje dva grijača koji osiguravaju toplotu ako padne temperatura baterije, ali i njima je potrebna energija da funkcionišu.

Ako rover izgubi komunkaciju sa Zemljom, NASA je u “mraku”. Inžinjeri neće znati u kakvom je stanju i da li mu je prehladno, odnosno da li mu prijeti kvar. Niske temperature su velika opasnost te su onesposobile Opportunityjevog blizanca Spirit još 2010. godine.

Comments are closed