Nastavlja se obnova Olimpijskog muzeja

Obnova zgrade Olimpijskog muzeja, i zvanično otvorenje za javnost očekuje se do početka Evropskog zimskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019. godine. Festival će se održati u februaru mjesecu, a domaćini festivala su Sarajevo i Istočno Sarajevo.
Danas, u 12 sati, u objektu Olimpijskog muzeja, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić i direktor firme „Unigradnja“ Mustafa Duraković potpisali su Ugovor o rekonstrukciji ovog nacionalnog spomenika. Potpisivanju ugovora također su prisustvovali i Suad Dugalić, direktor firme „Arhi plus“ koja će vršiti nadzor nad radovima, kao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.
Grad Sarajevo je prošle godine inicirao rekonstrukciju ovog nacionalnog spomenika BiH. Osnovni cilj ovog muzeja je da kroz sport i umjetnost prezentira duh olimpizma, olimpijskih vrijednosti, duha, kreativnosti, mladosti i svih ostalih pozitivnih tekovina događaja.

8. februara 1984. godine, na dan otvaranja Olimpijade u Sarajevu, otvoren je i Muzej XIV zimskih olimpijskih igara, u objektu nekadašnje Vile Mandić. Međutim, 27. aprila 1992. godine, na samom početku rata, muzej je granatiran i uništen. Zahvaljujući anganžmanu uposlenika Muzeja većina eksponata, iako u teškim ratnim uvjetima, uspjela je ostati sačuvana, te pohranjena na sigurna mjesta, u podrumu Olimpijske dvorane Zetra.

Comments are closed