orhan-pamuk-life-literary-creed

Nobelovac Orhan Pamuk dolazi u Sarajevo

Jedan od najcjenjenijih svjetskih pisaca, dobitnik nobelove nagrade za književnost, Orhan Pamuk dolazi u Sarajevo. Odazvao se na poziv Izdavačke kuće “Buybook” i u Sarajevo će stići 25. lipnja.

Isti dan održat će se javni razgovor s autorom sa osvrtom na njegov cjelokupni književni rad. Dan kasnije, 26. lipnja, Pamuk će prisustvovati premijeri predstave “Snijeg” koja je nastala prema njegovom istoimenom romanu. Predstava koju je režirao Dino Mustafić će se održati u Narodnom pozorištu Sarajevo, saopćeno je iz “Buybook”-a.

Orhan Pamuk rođen je u Istanbulu 1952. godine. Od djetinjstva do dvadeset i druge godine intenzivno je slikao i vjerovao da će u budućnosti postati slikar, a godinu kasnije odlučio je postati romanopisac i potpuno se predao pisanju.

Uz nekoliko knjiga eseja i knjigu memoara, sjećanja i eseja o Istanbulu, napisao je deset romana, od kojih su najpoznatiji “Crna knjiga”, “Zovem se Crvena”, “Snijeg”, “Muzej nevinosti”, “Čudne misli u mojoj glavi” i “Žena crvene kose”.
Njegove knjige prevedene su na 62 svjetska jezika, a prodate su u više od dva milijuna primjeraka širom svijeta. Njegova djela “Zovem se Crvena” i “Snijeg” postala su najprevođenija djela turske književnosti.

Pamuk je jedan od najistaknutijih europskih pisaca. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a 2006. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Comments are closed