image description

“Noć muzeja” u Mjuzeju Sarajeva

Manifestacija “Noć Muzeja” koja se već 22 godine održava kao značajan kulturni događaj u organizaciji muzejskih kuća i drugih kulturnih institucija, u subotu, 18. maja bit će obilježena u Muzeju Sarajeva gdje će posjetitelji imati priliku da komuniciraju sa muzealcima ali i sa različitim muzejskim sadržajima.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“.

Kako muzeji sve više prerastaju u kulturna središta, tako pronalaze i nove načine da poštuju svoje zbirke, svoju povijest i svoje nasljeđe, stvarajući tradicije koje će imati novo značenje za buduće generacije i relevantnost za raznovrsnu suvremenu publiku na jednoj globalnoj razini.

Kao i svake godine, glavna karakteristika “Noći Muzeja” je da su muzejski i drugi izložbeni prostori otvoreni do kasno u noć te da je ulaz potencijalnim posjetiteljima slobodan.

Muzej Sarajeva otvara svojim posjetiteljima sve svoje depandanse (Brusa bezistan, Svrzina kuća, Despića kuća, Muzej Jevreja i Muzej Sarajevo 1878-1918) od 18 sati do ponoći kada će zainteresirani dobiti i stručnu pomoć prilikom razgledanja stalnih postavki.

Izložbeni prostori Muzeja Sarajeva obogaćeni su sa nedavno postavljene dvije izložbe: “Sjećanja” Ibrahima Ljubovića u Brusa bezistanu i “Heroj Valter” u Despića kući.

Obje izložbe u potpunosti koincidiraju sa temom Međunarodnog dana muzeja koja se tiče “budućnosti tradicije” jer sagledava prošlost u duhu suvremenih tendencija.

U skladu s digitalnim tehnologijama, Muzej Sarajeva će otvoriti vrata svojih pet depandansa sa stalnim zbirkama i ponuditi osim stručno-edukativnog i zabavni sadržaj.

Svi posjetitelji će se moći slikati u specijalnom okviru sa logom Muzeja i dijelit na društvenim mrežama.

Tako će naši eksponati i svi muzejski prostori biti ovjekovječeni kroz fotografiju onih koji vole Muze

Comments are closed